Passepartout

Hva er passepartout?

Et passepartout er et lag med syrefri papp man setter bildet inn i for å forsterke effekten av innrammingen. Et passepartout har flere funksjoner, som blant annet er:

 • Få bildet til å virke større enn det er
 • Få innrammingen til å virke mer gjennomført – «dekorere bildet».
 • Bevarer bildet ved å skape avstand mellom bildeoverflaten og glasset
 • Kan hjelpe til med å fjerne (gjøre usynlig) deler av bildet uten å måtte klippe bildet – spesielt viktig med signerte plakater med overflødige hvite områder rundt selve bildet på papiret.

Et passepartout har flere mål:

 • De ytre målene (som tilsvarer rammens mål)
 • Det som kalles lysåpningen (som tilsvarer bildets mål).Et siste mål, som er et resultat av forholdet mellom de to målene er passepartoutets tykkelse og er gjerne 5cm bred for mellomstore formater, og opp til 10cm for større bilder, her er det ofte viktigere at dette området er litt i overkant enn i underkant (heller bredere enn smalere) ettersom et for tynt passepartout kan komme til å se ut som et halvferdig arbeid, mens et bredt passepartout vil øke den dramatiske virkningen av bildets format (dette er selvfølgelig også et spørsmål om personlig smak).

Et passepartout er et tredimensjonalt produkt

Som en også kan se på illustrasjonen av en rammes tverrsnitt er et passepartout ikke bare en bit kartong med en utskåret lysåpning, men vel å merke en tykk bit med kartong (passepartout skal bestå av kartong med papirvekt på minst 1000gram pr. kvadratmeter) der lysåpning er skåret i omtrentlig 45 grader inn mot der bildeoverflaten skal være. Dette er viktig å huske med tanke på «hjemmelagde» passepartout sammenlignet med mekanisk produserte passepartout eller passepartout håndlaget av en kvalifisert håndverker.

Maskinskåret/håndlaget passepartout

Et passepartout produsert ved hjelp av en datastyrt skjæremaskin vil gjerne gi et nærmest «perfekt» resultat der noe produsert av utrent hånd vil ha ujevne kanter og kutt i hjørnene.

Papir er et medium med over tusen års historie, og har tradisjonelt blitt laget av rester av tøy (lin eller bomull) frem til det tjuende århundre der tremasse utgjør hovedingrediensen. Papir inneholder gjerne også et bindemiddel, dette bindemiddelet har i mange år vært en variant av alun, som er et svært syreholdig stoff. Denne syren bidrar til å bryte ned papiret over lengre tid og er årsaken til at en del eldre papir endrer farge når det eldres (dette var ikke et like stort problem da papir laget av tøyrester ble produsert).

Når en skal ramme inn et bilde er det av den grunn viktig å skape et syrefritt miljø for å forhindre denne nedbrytelsesprosessen, derfor er det nødvendig at både passepartout, ileggspapir og bakplate er produsert av syrefrie materialer.

De fleste rammer og passepartout vi selger her i Foto og Rammebutikken er syrefrie (med unntak av de aller rimeligste tilbudsrammene), ikke bare er de syrefri i det de leveres, men forblir også syrefrie over lengre tid – i kontrast til rimeligere varianter som hevder å være syrefri (ofte takket være tabletter tilsatt under produksjonen), men kun er syrefri i løpet av den første tiden etter de er produsert, for så å endre PH balanse over lengre tid.

Om en benytter seg av et syreholdig passepartout vil resultatet gjerne være gule kanter som «spiser» seg inn på papiret ved lysåpningen. Andre konsekvenser ved bruk av syreholdig passepartout er:

 • Tap av kontrast i bildet.
 • Papir blir gult der det tidligere var hvitt.
 • Brune/gule flekker på passepartout og på kunstverkets overflate
 • Nedbrytning av papiret, som forårsaker tap av bildets verdi som konsekvens av forutnevnte skader.

Våre passepartout

Våre passepartout kommer i et utvalg av forskjellige standardstørrelsene i de fire standardfargene:

 • Hvitt
 • Off White
 • Hvitt med sort innerkant
 • Sort med hvit innerkant

I tillegg til dette har vi et stort utvalg i passepartout som kan spesialskjæres.

Disse kommer i utvalget av de fire grunnfargene, i tillegg til spesialfargede passepartout – disse kommer i et utvalg av flere hundre forskjellige farger.